Lood

« Tagasi

Ühine õppereis toimus Leader-projekti „Kestlik ettevõtlus maal“ raames 20. -23. septembril 2017. Õppereisi märksõnadeks olid loodus- kohaliku kultuuri ja pärimusele põhinev turism, käsitöö ja kohalik toit.

Õppereisi üheks suurimaks väärtuseks pidasid osalenud ettevõtjad just inimesi, kellega koos reisil oldi ja kellega kohtuti kohapeal. Katrin Potter, Arenduskoja piirkonnas tegutsev Magasimaa talu ja Lobi muuseumi perenaine: „Pean enda jaoks oluliseks sidemete loomist ja arendamist. Seekord oli seda võimalik teha nii soomlaste, lätlaste kui ka eestlastega. Väga huvitav on näha KUIDAS keegi midagi teeb. Äratundmisrõõmu tundsin sellest, et maaettevõtluses Soomes tegutsetakse aladel, mis hingelähedased ettevõtjale endale. Nii ka minul. Tegutsen, sest hing ihkab ja meeldib katsetada uusi asju. Olgugi, et alati ei ole tulemiks palju raha, kuid see, mida annad inimestele (külalistele, klientidele) ja see emotsioon, mida saad tagasi on mõõtmatu rahas. Selge, et tuleb ära majandada, kuid hoopis nauditavamaks teeb tulemuse see, kui karm majanduspoliitika pole südamlikkust ja soojust ära lämmatanud.”

Reisi jooksul külastati väiksemates gruppides kokku ligi kolmkümmend ettevõtmist. Kõige enam meeldisid ikka need kohad, kus külalised olid oodatud, pererahval aega oma lugu rääkida, pakkuda tooteid maitsmiseks või teenust kogemiseks. Siinkohal ka kõigile meie uudise lugejatele mõned viited ettevõtetest, kellelt õppida ja keda külastada:

Farm Sarkanen – suurearvuline piimakari ja selle juures tegutses oma piimast väike käsitööjäätise tootmine

Käkigolf ja loodav viinapuuaed – loodus, rahu ja golf, lisa saab kaeda nende kodulehelt

HeviHasila kartulifarm ja -tööstus. Talus kasvatatakse lisaks kartulile erinevaid köögivilju, on oma restoran ja pakutakse väljapoole toitlustusteenust.

Külaelu keskuseks saab kujundada kohaliku külapoe ja kohviku. Nii on tehtud Puutikkalan Puotis

Väga põnevad on Laitikkala küla kohalikud toidutootjad:

Katajan liha Oy, väikelihatööstus
Maaseutu maistuu, toitlustus ja pagaritöökoda
Heikkilän juustola, väikemeierei, kus valmistatakse juustu
Rönnvik’s Berry Winery, väike veinitööstus

Soome on tuntud kui tuhandete järvede maa, turistile pakutakse põnevaid tegevusi järve kallastel ja veel. Meie ettevõtjad said osa Kukkia järve juures tegutsevast Järvemaa Leader-projektist ja Church Boat Race tegevustest. Võimalus oli vana paadiga sõita, külastada järve saarel elavat abielupaari ning tutvuda nende tegemistega.

Õppereisi vaieldamatult suurimaks tulemuseks olid ettevõtjate omavahel loodud kontaktid ja mõtted, kuidas edaspidi koostööd teha. Kindlasti ei jää reis viimaseks omavahelisek kohtumiseks, reisil tekkinud ettevõtjate koostööpaarid saavad osaleda meie projekti vahetustes, kevadel on tulemas ühine õppereis Lätti ning Eestisse ootame Soome ja Läti ettevõtjaid järgmise aasta septembris.

Lisainfot saab meie tegemistest projektijuhilt Ehalt, eha@arenduskoda.ee ning loomulikult kõigilt osalenud ettevõtjatelt.

Lobi muuseumi perenaise Katrin Potteri pildid reisist.

Sarnased lood

Energia talu võõrustas Läti kolleege

6.-07. augustil võtsime vastu oma Lauku partnerība “Lielupe” partnereid Lienite Vitina Zustrupa ja Janis Zustrupsi ettevõttest Miesai und Garam https://www.facebook.com/miesaiungaram.

Läti lihatöötlejad Karjamõisa lihatööstuses Pärnumaal

12.-14.septembril 2018 külastasid OÜ Karjamõisa lihatööstust noored ettevõtjad Läti ettevõttest SC Grand https://www.scgrand.lv/. SC Grand tegeleb lihatoodete ning seemnesegude valmistamisega.